Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

google-moj-biznis-mapa-lokacija

Kako dodati lokaciju biznisa – firmu na Google maps

Ukoliko vršite uslugu ili prodaju na adresi sigurno želite da vas klijenti brzo i lako pronađu. Danas svi koriste mobilne telefone a najviše u svrhe brze pretrage informacija. Šta to znači? – Da kada korisnik traži neku uslugu ili želi da obavi fizički kupovinu gleda na guglu gde je najbliža lokacija.

Google My Business (GMB) može biti odlična odluka za većinu biznisa, pogotovo za lokalne preduzetnike i male i srednje velike kompanije. Evo nekoliko razloga zašto je GMB dobra odluka za biznise:

 • Poboljšava vidljivost na Google pretraživaču: Kada imate GMB profil, vaš biznis će se pojavljivati u rezultatima pretrage i na Google Mapsu. To će pomoći korisnicima da lakše pronađu vašu firmu kada traže proizvode ili usluge koje nudite u vašem području.
 • Povećava lokalni saobraćaj: GMB pomaže da se privuku lokalni klijenti koji aktivno traže proizvode ili usluge u vašoj oblasti. Ako vaša firma ima fizičku lokaciju, GMB će prikazati vašu adresu i radno vreme, što je korisno za ljude koji žele posetiti vašu prodavnicu ili kancelariju.
 • Daje mogućnost interakcije sa klijentima: Kroz GMB profil možete objavljivati postove, odgovarati na recenzije, postavljati slike i pružati korisne informacije o vašem biznisu. To omogućava direktnu komunikaciju sa klijentima i poboljšava vašu reputaciju.
 • Besplatan je i jednostavan za korišćenje: GMB je besplatna usluga koju pruža Google, pa je veoma pristupačna za sve biznise. Kreiranje i upravljanje profilom je relativno jednostavno, čak i za one koji nemaju tehničkog znanja.
 • Pruža analitiku i statistike: GMB pruža informacije o tome koliko ljudi je pretraživalo vašu firmu, koliko ih je posetilo vašu web stranicu i još mnogo toga. Ove informacije mogu biti korisne za procenu efikasnosti vašeg digitalnog marketinga.

Međutim, kao i kod svake marketinške strategije, uspeh GMB zavisi od kvaliteta i doslednosti informacija koje pružate, interakcije sa klijentima i zadovoljavanja njihovih potreba. Ukoliko je vaš biznis lokalno orijentisan, GMB je definitivno vredan alat za poboljšanje vaše online prisutnosti i privlačenje novih klijenata.

Kako bi korisnik mogao da pronadje vašu firmu na Google maps morate prethodno da napravite odnosno registrujete vaš biznis na guglu. To možete učiniti klikom na link “google my business” i pratiti sledeće korake.

Google my business

Da biste dodali lokaciju vašeg biznisa na Google Maps, pratite sledeće korake:

 1. Kreiranje Google naloga: Ako već nemate Google nalog, morate ga kreirati. Možete koristiti postojeći Gmail nalog ili kreirati novi na adresi https://accounts.google.com/signup.
 2. Prijavite se na Google My Business: Posetite https://www.google.com/business/ i prijavite se sa svojim Google nalogom.
 3. Dodavanje informacija o firmi: Nakon što se prijavite, bićete upitani da unesete osnovne informacije o vašem biznisu, kao što su naziv firme, adresa, kontakt informacije, radno vreme i kategorija biznisa. Unesite sve tražene podatke što tačnije.
 4. Provera lokacije: Google će verovatno tražiti da proverite da li je adresa vašeg biznisa tačna. To može biti putem telefonskog poziva, SMS-a ili slanja verifikacionog koda na adresu firme. Pratite upute za verifikaciju kako biste potvrdili da je lokacija tačna i da imate kontrolu nad firmom.
 5. Ažuriranje i optimizacija profila: Kada verifikujete svoj biznis, možete ažurirati i optimizovati svoj Google My Business profil. Dodajte slike, informacije o proizvodima i uslugama, objavite postove i odgovarajte na recenzije.

Vaša lokacija bi trebalo da se pojavi na Google Mapsu nakon što se informacije o vašem biznisu verifikuju i obrade. Ovo će vam pomoći da potencijalni klijenti lakše pronađu vašu firmu kada pretražuju povezane proizvode ili usluge u vašem području.

Registrujete se klikom na link Sign in ili Manage Now u zavisnosti da li već imate neki nalog ili pravite prvi put za vaše preduzeće (firmu).

Nakon što popunite sve korake u roku od 14 dana na vašu adresu stićiće pismo od Gugla u kom se nalazi PIN za verifikaciju kako bi potvrdili vašu adresu. Evo jednog primera:

Benefiti naloga na Google my business:

 • možete dodati relevantne slike za vaš prostor spolja i unutra
 • logotip firme
 • broj telefona, radno vreme i web sajt
 • krate informacije o vašoj firmi / usluzi
 • objavljivanje članaka (postova na guglu)
 • primate poruke
 • dodajete proizvode
 • besplatan google sajt
 • bolje optimizovati vaše plaćene oglase na guglu
 • ocene preduzeća (odnosno vaših usluga i/ili proizvoda)
 • navigacija do vaše firme
 • možete dodati više lokacija za vaš biznis

Ako imate dodatnih pitanja ili želite da umesto vas postavimo lokaciju vašeg biznisa, stojimo vam na raspolaganju.

Kontaktirajte nas
Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button