Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

instaliraj wordpress na domenu kroz cpanel (1)

Kako Instalirati WordPress sajt na domenu kroz cPanel (uputstvo)

Kupili ste domen i hosting. Sada ćete videti kako da sami instalirate WordPress sajt na svoj domen. Pravi ove korake i za 5 minuta tvoj WP sajt će biti live na domenu tvoje firme. Trebaju ti samo login podaci za cPanel koje ste dobili od hosting provajdera prilikom kupovine domena i hostinga.

Ono što savetujemo je da kod istog provajdera kupite domen i hosting (jer je lakše voditi računa i plaćati na jednom mestu). U skoro svim hosting kompanijama imate različite pakete a za WordPress sajtove vam je dovoljno 10GB za start, takođe možete imati više sajtova u jednom paketu.

Domen za instalaciju WP sajta

Ovako izgleda primer jednom cPanela, u njemu tražimo opciju domeni (Domains), tu se nalaze svi domeni tog hostinga.

instalcija wp sajt na domen

Ovde možemo videti sve domene koje imamo i možemo dodati novi pod.domen na koji želimo da instaliramo WordPress sajt. U slučaju da WP sajt želimo da instaliramo na glavnom domenu onda preskačemo ovaj korak.Podrazumevajući da je hosting i domen već povezan.

instalacija wp sajta cpanel (7)

Kako napraviti pod-domen?

U prethodnoj slici idemo na Create A New Domain i unesemo podatke za pod-domen. Kako bi lakše razumeli pod domen se oslanja na glavni domen. Primer: ako nam je glavni domen klimafrigo.com, to znači da bi poddomen bio demo.klimafrigo.com, što znači da je deo ispred glavnog domena poddomen.

U našem primeru mi smo napravili novi poddomen na kome ćemo instalirati WordPress sajt. Za primer imamo glavni domen ukusnirecepti.rs, dodali smo jogabg kao poddomen. Klik na dugme Submit kreairali smo novi poddomen. Zatim se vratimo na cPanel dashboard klikom na Tools.

instalacija wp sajta cpanel (8)

Brza instalacija WP sajta

U cPanel dashboardu imamo dosta opcija jedna od korisnih je i Applications (zavisno od hostinga može pisati drugo ali je princim i svrha ista), tu se nalaze brze prečice za instalaciju softwera i programa na domenu. Mi ovde biramo opciju WordPress.

instalacija wp sajta cpanel (9)
instalacija wp sajta cpanel (9)

Onda idemo na dugme Install this application. Onda pažljivo pratimo dalje korake.

instalacija wp sajta cpanel (9)instalacija wp sajta cpanel (9)

Ovde nam je najvažniji deo instalacije. Pratite pažljivo sledeće. Na slici iznad imamo opciju poddomena i u nastavku imamo direktorijum “blog”, taj deo blog brišemo jer želimo da nam WP (WordPress) sajt bude installiran samo na poddomenu. Baš kao na slici ispod želimo da ostane samo naš podomen. Druga važna stvar je da želimo da počne sa https:// umesto sa http://, jer to znači da nema SSL sertifikat koji je važan jer sajt štiti od hakera odnosno parče koda koje omogućava bezbednu online komunikaciju.

Ovde sada popunimo podatke za WP admina sajta, naš email, odaberite snažan username i password (sačuvajte ga negde). Ovim podacima ćete se kasnije ulogovati na svoj WordPress sajt kao Administrator.

domen isntalacija WP sajta
install wp

Ostale podatke ostavljate deafult i kliknete na Install dugme. Sačekamo da se instalacija završi (traje oko par minuta).

Sada kada je instalirao WP sajt na domenu koji želimo, možemo kopirati link iz prikaza poddomen/wp-admin kako bi se ulogovali u WP sajt kao Administrator.

Po default-u je instalirao sistem plugin za zaštitu od hakovanja (pogrešan login). Koju kasnije možemo isključiti.

To je to naš WordPress sajt je Instaliran uspešno. Sada možemo dalje nastaviti rad na njemu. Evo i kratkog video uputstva kako možete instalirati WP sajt koristeći cPanel.

Ukoliko se ne snalazite možete nas kontaktirati da to uradimo umesto vas. Pogledajte i ostale naše postove na ovu temu i pratite nas na YouTube kanalu jer ćemo tu objaviti sve detaljne instalacije i uputstva za WordPress sajtove i kako da održavate sajtove i shopove.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button