Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

wordpress-uputstvo-korak-po-korak-wp-pdf

Uputstvo za WordPress – korak po korak (nova verzija)

Danas preko 2/3 planete koristi WordPress platformu, broj raste iz dana u dan. WordPress je open source platforma koja pruža mnoge mogućnosti i skoro sve integracije sa svim drugim sistemima i programima (skoro sve jer ako nešto ne postoji – neko od programera može napraviti plugin za to).

Prva stvar je ulogovati se u svoj WordPress sajt. Default login za WP je nazivsajta.com/wp-login.php, ukoliko ste sami instalirali WordPress sajt na domenu, onda znate login podatke – u suporotnom tražite od osobe koja vam je podigla sajt. Prozor koji ćete videti izgleda nalok kao na slici ispod.

Rad u WordPressu je dinamičan, podleže promeni kako sama platforma napreduje. Tako da neke elemente vrlo moguće nemate na sajtu (ili nisu aktivne). Nadamo se na ćete ovim kraćim uputstvom uspeti da upravljate sajtom u WordPressu, uz mnogo prakse i tutorijala online uspećete da savladate više i kompleksnije opcije na sajtu.

WordPress Dashboard – admin panel

Ovde ste sada kao Administrator ulogovani u WP sajt. Sa leve strane nalazi se menu opcija koje imate za sajt. Meni se može menjati u zavisnosti koje ste Plugine dodali u sajt.

 • Pages su stranice,
 • Posts su blog postovi,
 • Media (tu se nalaze slike, videi i fajlovi koje ste uplodovali u sajt)
 • Apperance su podešavanja za temu i druga sistemska podešavanja,
 • Plugins su dodaci (widgeti)
 • Settings su opšta podešavanja
 • Users su korisnici (tu su Admini, Editori, Shop manageri, Subscribers i ostali)

Ovde vidimo i Elementor dodatak kojim brže i lakše menjamo izgled sajta, po principu drag & drop. Lakom navigacijom polja u Elementoru možete napraviti strukturu i vizuelno sprovesti u delo (za one malo veštije mogućnost nema granice).

Na youtube kanalu Elementora možete naći dosta korisnih informacija kao i detaljnija uputstva kako da upravljate ovim programom.

Dajte sebi vremena i pretražite ove elemente.

Uloge korisnika Administrator, Editor, Subscriber …

Ako želimo da nekom od kolega dodelimo ulogu u sajtu, na primer SEO tim ima svoje uloge, DEV tim ima Admin ulogu i slično. To radimo tako što sa leve strane u Dashboardu klikemo na Users > Add New. Tu dodajemo ulogu korisniku, zavisno od uloga imamo i ograničenja za svaku od uloga.

WordPress je popularna platforma za upravljanje sadržajem koja omogućava izradu i upravljanje web stranicama. U WordPressu postoje različite uloge koje korisnici mogu imati, i svaka uloga ima svoje specifične ovlasti i zadatke. Evo opisa za svaku od osnovnih uloga u WordPressu:

Administrator:

 • Administrator je najviša uloga u WordPressu.
 • Ima potpunu kontrolu nad web sajtom.
 • Može dodavati, uređivati i brisati sadržaj.
 • Može upravljati korisnicima i njihovim ulogama.
 • Ima pristup svim postavkama i mogućnost instaliranja i upravljanja dodacima (pluginima) i temama.

Urednik (Editor):

 • Urednik ima pristup uređivanju i objavljivanju sadržaja.
 • Može dodavati, uređivati i brisati članke i stranice.
 • Nema pristup postavkama web sajta niti mogućnost instaliranja dodataka ili tema.
 • Može upravljati sadržajem, ali ne i postavkama web sajta.

Autor (Author):

 • Autor može pisati, uređivati i objavljivati svoje članke.
 • Nema pristup člancima drugih autora.
 • Ograničen je na upravljanje vlastitim sadržajem.
 • Nema pristup postavkama web sajta ili instalaciji dodataka.

Saradnik (Contributor) :

 • Saradnici mogu pisati i uređivati članke, ali ne mogu ih objavljivati.
 • Zahteva odobrenje urednika ili administratora za objavljivanje sadržaja.
 • Imaju ograničen pristup i ne mogu upravljati postavkama web sajta.

Pretplatnik (Subscriber):

 • Pretplatnici su najniža uloga.
 • Imaju pristup samo vlastitom profilu i mogućnost komentiranja članaka.
 • Nemaju pristup uređivanju sadržaja ili postavkama web sajta.

Prilagođene uloge (Custom Roles):

 • Administratori mogu kreirati prilagođene uloge sa određenim ovlašćenjima.
 • Zavisno o potrebama web sajta, mogu se kreirati posebne uloge sa jedinstvenim pravima pristupa.

Ove uloge omogućavaju upravnicima web sajta kontrolu nad tim ko može obavljati određene zadatke i pristupiti različitim delovima web sajta. Važno je pažljivo dodijeliti uloge kako bi se osiguralo da korisnici imaju odgovarajuće ovlasti za obavljanje svojih zadataka bez nepotrebnog pristupa osetljivim informacijama ili postavkama.

Ovde upišete podatke, username (obavezno polje), email (obavezno polje) , password (obavezno stavite nešto teško za pogoditi), role (uloga korisnika).

Role (uloge) dodeljujete svakom korisniku, po defaultu sistem dodeljuje uslugu Subscriber (koja imam max ograničenja). Ako je glavna uloga Administrator, Editor je level 2 ispod po dozvoljenim opcijama.

Blog posts – tekstovi za blog

Sa leve strane u meniju nalazi se Posts sekcija koja sadrži nekoliko podsekcija: All Posts, Add New, Categories, Tags. Mi ćemo klikom na quick edit editovati brzo postojeći blog post. Ukoliko želimo da napravimo novi kliknemo na Add New dugme.

Stranice sajta posts blog

Stranice sajta

Sa leve strane idemo na Pages, tu možemo dodati novu ili menjati postojeće u Editoru ili Elementoru. Ove dve opcije se razlikuju a kasnije ćemo videti i kako upravljati sa obe.

Napomena: Princip Stranica i postova je isti, jedina razlika je što kod postova možete birati kategoriju u kojoj će se postovi objaviti.

Stranice sajta

Ovde ćemo primeti razliku u Sample Page i Get Fit, Sample Page nema opciju “- Elementor” pored. Ako kliknemo na link Edit with Elementor na Get Fit (stranica je pravljena u Elementoru) otvoriće nam se stranica za edit polja u Elementoru. I ona izgleda kao na slici ispod. Sa leve strane imamo poseban MENU u kome se nalaze svi elementti koje možemo upotrebiti FREE kao i one iz PRO verzije.

Elementor funkcioniše po jednostavnom principu. Drag & drop, odnosno prevuci element na željeno mesto, klikni i edituj polja i elemente po želji.

Sa leve strane imamo dodatna polja i opcije sa kojima možemo da upravljamo kada kliknemo na neko polja tj element. Ovde smo kliknuli na naslov. Vidimo da je on H1, kao i da je poravnjanje po sredini. U delu Title menjamo tekst koji će se promeniti u tom polju.

Zatim klikom na Style ili Advanced imamo dodatne opcije u kojima menjamo boju, veličinu, font i stil slova. Možemo menjati i pozadinu elementa, polja itd.

Bilo koji element sa leve strane možemo prevući desno u polje gde želimo.

Na slici ispod menjamo Button odnosno dugme CTA. Klikom na dugme imamo opcije da promenimo boju, font, oblik. Dodamo link URL stranice ili nekog externog linka.

Klikom na Aligment možemo podesiti poravnanja dugmeta ili bilo kog elementa iz Elementora. Možemo dodati i ikonicu klikom na Icon polje.

Kada smo izabrali boje, oblik, tekst ikonicu vreme je da pređemo dalje. Dugme kao CTA ima najvažniju ulogu na sajtu ako vodite računa o UX i IX mnogo ćete olakšati budućim posetiocima sajta da naprave konverziju koju želite.

Responsive dizajn za sve uredjaje

Klikom na opciju Responsve mode *dole levo u uglu. Otvoriće nam se opcije gore u baru, tri ikonice koje predstavljaju uređaje: Desktop, Tablet, Mobile.

Ovako izgleda kada pravimo dizajn za mobilnu verziju. Tačno možemo videti, centrirati elemente. U opciji Advacned posebno možemo podesiti padinge za elemente.

Dodati posebna polja u Elementoru

U Eleementoru imamo posebne opcije, tj polja koja možemo dodati. To su kolone kojima možemo da oblikujemo stranicu. Pravilo je da svakak kolona jedna pored druge na mobilnoj verziji ide jedna ispod druge (ove opcije možete dodatno menjati).

Postoji opcija da u Advanced pa Responsive (sakrijete block / element za desktop ili mobilini) i tako napravite jednu verziju za Desktop a drugu za Tablet ili Mobilni.

Kako editovati Strane/ Pages u block editoru (default editor)

Ako u Dashboardu sa leve strane odemo na Pages > Add New imamo opciju da dodamo novu stranicu na sajtu.

Otvara nam se novo polje u kome imamo default opcije iz WordPressa. Desno plavo dugme Publish je kada završimo izmene i želimo da stranica bude live (odnosno vidljiva).

Sa leve strane imamo gore plus ikonicu kao i desno u polju za edit. Klikom na + otvoriće nam se dodatne opcije koje možemo dodati u stranici.

Desno na tri tačkice možemo podesiti iz Full editora u manji editor.

Videli ste da nije strašno, se je po principu klik i edit. Uz malo prakse ovo će vam ići kao od šale.

Kako da stanice i postove edituješ u Elementoru?

Sa desne strane imaš opciju Template (ukoliko odabereš Elementor Full Width) možeš da klikneš na update i zatim na plavo dugme Edit with Elementor.

Bravo, sada možeš da edituješ u Elementoru.

Kada završiš izmene obavezno klik na UPDATE dugme na Elementoru (dole levo) kako bi izmene bile sačuvane i vidljive.

Kako da dodaš neki Plugin (dodatak) u sajt?

Sa leve strane imaš opciju Plugins > Add New i tu možeš deaktivirati ili dodati novi dodatak, jedan od tih je i Elementor.

Sada si naučio osnovne elemente WordPressa. Na sličan način menjaš i dodaješ Teme sajta, samo idemo na Apperance > Themes.

Sa leve strane će meni biti bogatiji kako dodajemo nove dodatke odnosno plugine. VAŽNO je održavati sajt i plugine (up to date) jer na taj način “otežavamo hakerima” da zaraze vaš sajt. Evo još jednog uputstva za WordPress CMS koji može biti od koristi.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button