Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

broken-links-404

Kako popraviti Broken Link na Sajtu (404 error not found – fix)

Kako pronaći i popraviti slomljene linkove na vašem sajtu? Slomljeni link (404 not found) je URL veza (link) ka stranici koja ne radi ili ne postoji. Slomljeni linkovi negativno utiču na korisničko iskustvo vašeg sajta, konverziju i SEO. Zato je ključno pronaći slomljene linkove i popraviti ih kako biste sprečili gubitak saobraćaja i uopšte obezbedili da vaš sajt uspešno funkcioniše. U ovom postu, naučićete kako pronaći slomljene linkove i pročitati neke savete o njihovom popravljanju.

Definicija slomljenih linkova

Slomljeni link je veza ka stranici koja ne radi. Kada pratite slomljeni link (ili Google bot), umesto sadržaja vidite poruku o grešci ili 404 not found. Slomljene linkove se takođe naziva mrtve veze. Pojava slomljenih linkova se naziva link rot.

Zašto se pojavljuju slomljeni linkovi

Slomljeni linkovi se pojavljuju iz različitih razloga. Najčešći su:

 • Greške ili štamparske greške u URL adresi;
 • Stranica se preselila na novu adresu, ali preusmerenje nije primenjeno;
 • Stranica ili ceo sajt nije dostupan ili je istekao;
 • Veza upućuje na sadržaj (PDF, video, Google Docs fajl, itd.) koji više nije dostupan;
 • Stranica je zaštićena pristupom (zaštita lozinkom, firewall, itd.).
404-error-not-found

Primeri slomljenih linkova

Najčešći primer slomljenih linkova su stranice sa statusom 404 not found. Ali, naravno, to nije jedini statusni kod koji znači da je URL slomljen. Evo još nekih primera:

 • 400 (bad request). Server ne razume URL na stranici.
 • 401 (unauthorized). Stranica je dostupna samo za ovlašćen pristup.
 • 410 (gone). Stranica je uklonjena i deindeksirana.
 • This site can’t be reached. Sajt je predugo trajao da bi odgovorio. Pored grešaka servera, ovaj status takođe može ukazivati na grešku u imenu domena.

Zašto slomljeni linkovi štete vašem SEO-u

Slomljeni linkovi štete vašem sajtu iz više razloga:

 • Prvo, slomljeni linkovi uništavaju PageRank. Ako je link slomljen, ne prenosi nikakav link juice. Dakle, sva vaša ulaganja u povezivanje mogu postati beskorisna ako odredišni URL bude slomljen i ostane nerešen.
 • Zatim, slomljeni linkovi narušavaju korisničko iskustvo vašeg sajta i povećavaju stopu odbijanja (bounce rate). Ako korisnici kliknu na rezultat pretrage i umesto sadržaja vide 404 not found poruku, verovatno će napustiti sajt i otići na neki drugi.
 • Pored toga, slomljeni linkovi iscrpljuju budžet pretrage vašeg sajta. Svaki put kada Google bot naiđe na slomljeni URL, deo budžeta pretrage se i dalje troši, ali ništa se ne indeksira. Kao rezultat toga, možete ostati bez budžeta pretrage i ne možete uspeti da indeksirate važne stranice – jer će Google smatrati da vaš sajt ne funkcioniše i početi ređe pretraživati vaš sajt.

Kako pronaći slomljene linkove na vašem sajtu
Dakle, jasno je da slomljene linkove treba pronaći i popraviti. A najbolji način da identifikujete 404 na vašem sajtu je korišćenjem alata za SEO analizu.

Google Search Console

Google Search Console (GSC) je osnovni SEO alat koji omogućava analizu organskog performansa i indeksiranja vašeg sajta.

Interesantno je da Google kaže da sami slomljeni linkovi ne štete performansama vašeg sajta, osim ako stranica nije podneta za indeksiranje. Problem nastaje kada je slomljeni URL podnet za indeksiranje. To je ono na čemu treba da se fokusirate.

Da biste pronašli slomljene linkove na vašem sajtu putem GSC-a, jednostavno pređite na izveštaj Indexing > Pages i izaberite opciju “All submitted pages” iz padajućeg menija:

google-seach-console

Zatim se spustite na listu razloga zašto stranice nisu indeksirane i tu ćete pronaći slomljene linkove.

google-seach-console

Google Search Console je dobar način za pronalaženje slomljenih linkova. Međutim, dok GSC prikazuje listu vaših slomljenih URL-ova, ne pruža informacije o tome odakle se slomljena stranica povezuje i ne nudi savete o popravljanju. U ovom slučaju, napredniji alati za SEO analizu mogu biti od koristi.

WebSite Auditor

Ovaj korak zahteva WebSite Auditor i možete ga preuzeti besplatno. WebSite Auditor vam omogućava detaljan pregled SEO zdravlja vašeg sajta i, naravno, detaljan izveštaj o slomljenim linkovima na vašem sajtu. Osim liste slomljenih linkova, WebSite Auditor će klasifikovati veze prema vrsti greške, tako da ćete znati tačno koji tip popravke je potreban.

Evo kako pronaći slomljene linkove u WebSite Auditoru. Pokrenite alat i napravite projekat za vaš sajt. Zatim idite na Site Structure > Site Audit modul i spustite se do sekcije Links. Kliknite na opciju “Broken links”, i evo ih:

website-auditor

Kao što vidite, WebSite Auditor vam ne samo omogućava da pronađete slomljene linkove, već vam takođe pokazuje na kojim stranicama se slomljene stranice povezuju. Osim toga, alat objašnjava značenje slomljenih linkova za SEO i predlaže opcije za popravku.

Postoje i drugi alati i metode kojima možete proveriti Broken Links, mi koristimo GCS Google Search Console, ahrefs…

Pronalaženje i popravljanje slomljenih linkova na vašem sajtu je važno. Ali pronalaženje slomljenih povratnih linkova konkurenata takođe može biti korisno. Slomljeni povratni linkovi vaših konkurenata mogu postati deo vaše strategije izgradnje linkova – jednostavno možete stupiti u kontakt sa pružaocima povratnih linkova i zatražiti da zamenite nečiji slomljeni link sa vašim ispravnim.

Slomljene povratne linkove konkurenata možete uočiti sa SEO SpyGlass. Pokrenite alat i napravite projekat za sajt vašeg konkurenta. Zatim idite na Backlink Profile > Backlinks. U padajućem meniju izaberite opciju Dofollow links i filtrirajte kolonu Linked Page Status Code kako biste prikazali samo 404 greške. Voilà:

Pre nego što počnete da stupate u kontakt sa potencijalnim pružaocima povratnih linkova, obratite pažnju na karakteristike domena kao što su Domain InLink Rank, Penalty Risk, itd. Takođe, pobrinite se da je stranica koju predlažete kao zamenu topički relevantna.

Kako popraviti slomljene linkove na vašem sajtu

Prvi deo je gotov – pronašli ste sve slomljene linkove na svom sajtu. Kada ih pronađete, slomljene linkove treba popraviti. Evo nekoliko načina kako to učiniti:

 • Zamenite slomljeni link novim ispravnim i relevantnim linkom.
 • Postavite odgovarajuće preusmerenje pored zamene linka.
 • Uklonite slomljene URL-ove iz mape sajta, tako da Google prestane da ih pokušava indeksirati.
 • Ne blokirajte slomljene URL-ove u robots.txt fajlu – to će samo zbuniti pretraživače.
 • Kreirajte prilagođenu stranicu 404 sa navigacionim opcijama za slučajeve kada korisnici pogreše u URL-ovima ili kada izbrisana stranica nema zamenu. Time ćete sprečiti porast stope odbijanja, jer će korisnici možda naći neke korisne informacije na vašoj prilagođenoj 404 stranici.

Pažljivo pregledajte svoj rad nakon što izvršite popravke. Ažurirajte projekat vašeg sajta u WebSite Auditoru kako biste se uverili da ste uspešno uklonili slomljene linkove.

Zaključak

Sada znate kako da pronađete i popravite pokvarene linkove na vašem veb sajtu i, što je najvažnije, zašto treba da se potrudite da ih popravite. Pronalaženje i popravljanje pokvarenih linkova na vašem web sajtu je od suštinskog značaja za održavanje glatke i uspešne performanse sajta. Pokvareni linkovi negativno utiču na korisničko iskustvo, SEO i mogu dovesti do gubitka posetilaca. Popravljanjem pokvarenih linkova možete poboljšati zadovoljstvo korisnika, zadržati vredan link juice i osigurati da pretraživači pravilno indeksiraju vaš sajt.

Zapamtite, pokvareni linkovi mogu se pojaviti iz različitih razloga, kao što su greške u URL adresama, premeštanje stranica bez preusmeravanja ili uklanjanje sadržaja. Redovno auditovanje vašeg sajta pomoću alatki poput Google Search Console-a i WebSite Auditor-a može vam pomoći da identifikujete ove pokvarene linkove i preduzmete potrebne korake da ih popravite.

Pravilno funkcionisanje linkova ne samo da koristi vašim SEO naporima već i stvara bolje korisničko iskustvo, što na kraju doprinosi ukupnom uspehu vašeg veb sajta. Dakle, definitivno vredi uložiti napor da pronađete i popravite pokvarene linkove na vašem veb sajtu.

Scroll to Top
Call Now Button