Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

rangiraj-websajt-seo-leadove-iznajmi

Kako Rangirati + Iznajmiti web sajt (SEO lead profit vodič)

Kao iskusni stručnjaci za SEO i profesionalci u digitalnom marketingu, duboko razumemo model rangiranja i iznajmljivanja i kako ga možete iskoristiti da generišete značajan prihod za svoj posao. Stariji veterani pretraživačkih motora sve više se okreću rangiranju i iznajmljivanju SEO jer je jednostavno, skalabilno i, najvažnije od svega, isplativo.

Čak i ako ste novi u ovom modelu, osnovno razumevanje alata za rangiranje web sajtova će vas postaviti na put ka uspehu.

Ovaj sveobuhvatni vodič će vam objasniti sve o rangiranju i iznajmljivanju SEO, od razumevanja modela i zainteresovanih klijenata do odabira niše, postavljanja vašeg sajta, analize konkurencije, kreiranja efikasnog sadržaja, ispunjavanja tehničkih zahteva i obezbeđivanja prvog klijenta.

Kako je model rangiranja i iznajmljivanja drugačiji?

Model rangiranja i iznajmljivanja je vrlo drugačiji od onoga što ste navikli. “Iznajmljivanje” je ključna reč ovde, jer se odlučujete da ne predate kontrolu nad sajtom.

Vi kontrolišete sajt, linkove i sadržaj. Vaši zakupci pregovaraju s vama o tome gde i kako će se bilo šta od toga promeniti i prekidaju zakup kada dobiju ono što su želeli ili više ne prihvataju vaše uslove.

Zatim možete iznajmiti sajt drugom vlasniku lokalnog preduzeća. Ako ste sve uradili kako treba, možete ga iznajmiti po višoj ceni sledećem klijentu jer je dobio na vrednosti dok je bio iznajmljen prvom.

Na primer, pretpostavimo da rangirate sajt na prvom mestu za “zubar u Beogradu”. Sada, kada ste osvojili to mesto u lokalnim rezultatima pretrage, postoji mnogo zubara koji bi platili da preskoče rad i odmah se pojave na tom sajtu.

Ako vas zanima rangiranje i iznajmljivanje kao dugoročna strategija lokalnog SEO-a, vaš cilj treba da bude razvijanje konstantno rastućeg i dobitnog portfolija različitih veb sajtova za generisanje potencijalnih klijenata.

Ali pre nego što počnete razmišljati o tome, važno je razumeti ko će biti vaši ciljni klijenti.

Ko ulaže u iznajmljivanje rangiranih veb sajtova?

Postoje lokalni vlasnici preduzeća u svakoj niši koji su zainteresovani za iznajmljivanje web sajtova koji generišu potencijalne leadove. Za većinu njih ključni faktor je trošak.

Kupovina veb sajta je za nekoga u startu skupa. Plaćanje dizajnera za kreiranje privlačne grafike i pisanje upečatljivog sadržaja takođe je skupo. Pronalaženje backlinkova zahteva puno vremena i truda, pored svega toga.

Iznajmljivanje sajta za generisanje potencijalnih klijenata lokalnim biznisima omogućava im slobodu da sve te troškove uvežu u mesečnu naknadu koju mogu prestati plaćati kad god su spremni preći na sledeću digitalnu marketinšku strategiju. Ne moraju čak ni brinuti o pronalaženju novog kupca. Mogu jednostavno otići.

Pored nižih troškova, rangirani sajtovi za iznajmljivanje nude jedinstvene prednosti određenim klijentima. Razumevanje ko su oni pomoći će vam tokom razvoja vašeg prvog sajta za rangiranje i iznajmljivanje, kao i bilo kojeg budućeg sajta za iznajmljivanje.

 • Novoosnovana preduzeća
 • Preduzeća koja se oslanjaju na potencijalne klijente
 • Preduzeća koja eksperimentišu sa ciljanjem novog tipa potrošača

Sada kada razumete motive onih koji rangiraju i iznajmljuju sajtove i klijente koji ulažu u njih, spremni ste da se uhvatite u koštac sa svojim sopstvenim projektom. Sledeći detaljni koraci odvest će vas sve do iznajmljivanja.

Koraci za kreiranje sajta za rangiranje i iznajmljivanje sajta

Sav rad koji je potreban za rangiranje i iznajmljivanje sajta uklapa se u sledeće korake:

 • Odabir niše
 • Odabir domena
 • Postavljanje sistema za upravljanje sadržajem
 • Analiziranje konkurencije
 • Istraživanje ključnih reči
 • Pisanje sadržaja
 • Postavljanje Google My Business profila
 • Izvođenje offsite SEO
 • Iznajmljivanje sajta

Ako vam bilo šta od toga zvuči konfuzno sada, ne brinite. Sve će biti objašnjeno u potpunosti u narednim sekcijama. Hajde da počnemo sa prvim vitalnim korakom: Odabir niše za vaš sajt za rangiranje i iznajmljivanje.

Odabir niše

Pažljivo birajte nišu. Zapamtite, želite pronaći ravnotežu gde je niša dovoljno profitabilna da je možete iznajmiti po dobroj ceni, ali nije toliko konkurentna da morate potrošiti puno novca da biste sajt rangirali na prvom mestu.

Zato je preporuka da se fokusirate na lokalni SEO.

Mnogi su naučili da je najbolje pristupiti ovom izboru sužavanjem industrije i grada na kojem želite da fokusirate svoje napore.

Industrija
Većina ljudi koja uspešno rangira i iznajmljuje sajtove to postiže privlačenjem potencijalnih klijenata. Ako planirate isto, trebate početi razmatrati preduzeća koja se oslanjaju na potencijalne klijente. Na primer…

 • Stomatolozi i kozmetički hirurzi kao stručnjaci za izbornu medicinu
 • Frizeri i manikirke kao stručnjaci za lepotu
 • Krovopokrivači, pejzažeri i renovatori kao stručnjaci za usluge
 • Rezortske destinacije, vinarije i spa centri kao destinacije za odmor

Da bismo zadržali doslednost primera kroz ovaj vodič, pretpostavimo da je vaš ciljni zakupac gladan za potencijalne klijente koji se bave uređenjem pejzaža. Ovo je odličan primer jer nema puno nacionalnih kompanija za uređenje pejzaža.

Ako želite prodavati potencijalne klijente, moraćete da se fokusirate na određeni grad. Hajde da vidimo kako to treba da uradimo.

Grad
Nije dobra ideja pokušavati postati nacionalni sa svojim prvim sajtom za rangiranje i iznajmljivanje. Umesto toga, odaberite srednje veliki grad u kojem ima dovoljno poslovanja.

Ako ciljate na premalu zajednicu, imaćete vrlo mali izbor potencijalnih zakupaca. Ako odaberete grad koji je prevelik, suočićete se s većom konkurencijom koja će umanjiti vaše prihode.

Vratimo se na naš primer. Postoje pejzažeri u gotovo svakom gradu, ali otkrićete više njih u gradovima s dovoljno imućnih vlasnika kuća i zelenih površina koje dobro reaguju na uređenje.

Sastavite malu listu gradova srednje veličine kako biste mogli istražiti svaki od njih. U našem primeru, možete bezbedno preskočiti gradove kao što je Beograd ili Novi Sad, kada se za manje gradove rangirate lako ćete autoritetom i procesom proći na veći grad.

Sada uradite osnovno Google istraživanje kako biste odredili koliko dobro se svaki grad uklapa u vašeg potencijalnog klijenta. Otkrijte koliko pejzažera posluje u svakom gradu i koje ključne reči rangiraju (detaljnije istraživanje ključnih reči ćemo uraditi u kasnijem koraku).

U našem primeru, pretpostavimo da ste ipak odabrali prelepi grad Novi Sad. Zdrava industrija tehnologije napunila je ovaj grad imućnim profesionalcima, a okružen je poljoprivredom i vinarijama – oba sektora koji često sarađuju s pejzažerima.

Mapa Novog Sada
Brza Google pretraga pokazaće vam da postoji nešto više od 20 pejzažera koji znaju dovoljno da se pojave na GMB.

To su vaši potencijalni zakupci, pa izdvojte nekoliko minuta da pregledate njihov sajt i saznate koje usluge su najverovatnije ponudili. Ove informacije će vam biti od pomoći kada počnemo da razmišljamo o razvoju vašeg sadržaja u kasnijem koraku.

Iako nije neophodno biti blizu grada koji ste izabrali, to može pomoći ako planirate da se specijalizujete za veliki portfelj sajtova za rangiranje i iznajmljivanje. Mogućnost ličnog susreta može vam pomoći da razvijete odnose koji vode do stalnog poslovanja.

Kada ste izabrali nišu i lokaciju, preći ćemo na izbor imena domena za vaše poslovanje sa rangiranjem i iznajmljivanjem.

Odabir imena domena

Pažljivo razmislite o imenu domena koje odaberete za svoj sajt sa rangiranjem i iznajmljivanjem. Google više ne daje toliko važnosti domenima sa tačnim ključnim rečima (poput pejzažernovisad.com) kao što je to nekada bio slučaj, ali i dalje je dobra ideja da probate uneti nekoliko ključnih reči.

Verovatno nećete pronaći mnogo jednostavnih domena za pejzažere koji su još uvek dostupni, ali možda ćete imati više sreće u vašoj odabranoj niši. Ako naiđete na prepreku, pokušajte da kombinujete različite ključne reči na intuitivan način kako biste pronašli pristupačnu kombinaciju.

Izbor imena domena
Na primer, pejzažeri pružaju usluge poput uređenja vrtova, postavljanja ograda, kreiranja staza, postavljanja travnjaka, poboljšanja drenaže, vodenih karakteristika i radova s kamenom. Ti i svi srodni termini bili bi dobri kandidati za kreiranje domena.

Razmislite o nečemu poput…

pejzaziusređenje.com
uredinovosad.com
idejezauredjenje.com
Možda su već zauzeti, pa koristite svoju kreativnost.

Nakon što ste pronašli domen za dobru cenu i registrovali ga, sledeći korak je postavljanje sajta sa rangiranjem i iznajmljivanjem.

Srećom, taj posao je sada lakši nego ikada zahvaljujući intuitivnim sistemima za upravljanje sadržajem. Hajde da pogledamo kako da to postignemo.

Postavljanje na sistemu za upravljanje sadržajem (CMS)

Dobar CMS je neophodan ako ne želite provoditi puno vremena upravljajući sadržajem i osiguravajući da se pravilno prikazuje na vašim stranicama sa rangiranjem i iznajmljivanjem.

Nema mnogo rasprave kada je u pitanju najbolji CMS: WordPress je pobednik u gotovo svim slučajevima. Zašto? Zato što je besplatan i ima ogromnu zajednicu entuzijasta koji ga konstantno unapređuju korisnim dodacima i privlačnim temama (mnoge od njih su takođe besplatne).

Bez obzira na to kako želite da vaš sajt za lokalni SEO izgleda ili se ponaša, verovatno ima rešenje za vas u WP temama ili unajmite da vam neko napravi sajt koji će pratiti ceo brend i svrhu.

Nećemo ulaziti u detalje o tome kako postaviti WordPress kao svoj CMS, jer postoji doslovno hiljade detaljnih i visokokvalitetnih vodiča na internetu koji vam pokazuju kako to uraditi, uključujući mnoge video snimke s profesionalnim produkcijom. Iskoristite ih ako vam je potrebna pomoć pronađite ih kod nas na blogu.

Hajde da odmah pređemo na analizu konkurencije kako bismo se pripremili za rangiranje i iznajmljivanje vašeg sajta.

Analiza konkurencije

Vreme je da postanemo malo tehnički. Ako želite brzo rangirati i iznajmiti svoj sajt (a to želite ako želite da kontrolišete svoje troškove), morate razumeti šta funkcioniše kod najvećih igrača u istoj niši. Za to će vam biti potrebni alati za online marketing, ali ako ste SEO stručnjak, verovatno ih već koristite.

SEO
Koristite Ahrefs za razumevanje konkurenata u vašoj niši
Ahrefs će vam biti najkorisniji alat ovde, jer će vam omogućiti da istražite sve najveće igrače u vašem lokalnom SEO prostoru. Neke od podataka ovde će biti osnova za napore u vezi sa offsite SEO koje ćemo pokriti u vašim koracima offsite SEO, pa zapišite neke bilješke na koje možete da se pozovete kasnije.

Započnite sa pregledom ljudi koji su već u vašoj niši. Ovaj Ahrefs vodič pokazuje kako identifikovati svoje najveće konkurente prema saobraćaju sa njihovih sajtova, oceni domena, broju backlinkova i ključnim rečima.

Obratite pažnju posebno na backlinkove. Želite znati odakle dolaze njihovi backlinkovi, jer će to biti glavna oblast vaših aktivnosti van sajta. Backlinkovi su srce offsite SEO-a, što je srce lokalnog rangiranja. Neki linkovi će vam biti lako osigurati, dok će drugi biti vrlo teški.

Hajde da pogledamo kako možemo naći neke koji će biti laki.

Pronalaženje lako dostupnih linkova
Glasački listić otkriva sve iza naslova! Neke niše i lokacije će vam biti mnogo teže rangirati od drugih. Kada proučavate konkurenciju, verovatno ćete pronaći nekoliko sajtova koji dominiraju rezultatima pretrage.

To su vaši najveći konkurenti. Analizirajte njihove sajtove kako biste videli šta čine dobro i kako biste mogli napredovati. Ovde su neki ključni elementi koje biste trebali proučiti:

 • Onsite SEO: Pogledajte kako su strukturirane njihove stranice, uključujući naslove, meta opise i ključne reči. Vidite li šemu za označavanje, recenzije ili nešto drugo što vam može pomoći da se istaknete?
 • Kvalitet backlinkova: Pogledajte odakle dolaze njihovi backlinkovi. Da li su dobijeni od pouzdanih i autoritativnih sajtova? Ako vidite neke lako dostupne linkove koje možete osigurati i vi, zapišite ih.
 • Sadržaj: Analizirajte vrste sadržaja koje objavljuju. Možda pružaju besplatne resurse, imaju blog sa korisnim člancima ili nude infografike. Saznajte što je najpopularnije kod njihove publike.
 • Lokalni SEO: Pregledajte njihove Google My Business profile i ostale lokacije na kojima se pojavljuju. Da li imaju recenzije? Koje ključne reči ciljaju u opisu?

Sada kada imate dobar uvid u ono što vaši konkurenti rade, možete napraviti strategiju za prevazilaženje konkurencije i iznajmljivanje vašeg sajta.

Istraživanje ključnih reči

Sada ćemo se posvetiti ključnoj komponenti rangiranja sajta: ključnim rečima. Ključne reči su termini koje ljudi koriste za pronalaženje proizvoda, usluga ili informacija na internetu.

Da biste rangirali visoko u rezultatima pretrage, treba vam jasan plan za kojim ključnim rečima ćete ciljati. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na sadržaj koji privlači pravu publiku i potencijalne klijente.

Za početak, koristite Ahrefs ili neki drugi alat za istraživanje ključnih reči kako biste saznali koje ključne reči ljudi koriste da pronađu pejzažere u vašem izabranom gradu.

Postavite cilj da ciljate ključne reči srednje i niske konkurencije koje imaju dobar broj mesečnih pretraga. Korišćenjem alata za istraživanje ključnih reči, možete lako pronaći te ključne reči i njihovu konkurenciju.

Nakon što imate listu ključnih reči, možete početi razvijati sadržaj oko njih. Hajde da vidimo kako to uraditi.

Pisanje sadržaja

Sadržaj je kralj, i to je posebno tačno kada pokušavate rangirati lokalni sajt. Kreiranje kvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju i rešava potrebe publike ključno je za uspeh vašeg sajta.

Ako ciljate uređenje pejzaža, vaš sadržaj može uključivati:

 • Članke o savetima za uređenje vrta
 • Fotografije pre i posle vaših projekata
 • Videozapise koji prikazuju proces uređenja
 • Preporuke za odabir pravih biljaka za određeni tip vrta
 • Kako planirati i održavati travnjak
 • Kako stvoriti održiv i ekološki prihvatljiv vrt

Takođe biste mogli ponuditi besplatne resurse, poput e-knjige ili vodiča o uređenju vrta, kako biste privukli pažnju i stekli poverenje svoje publike.

Uz to, razmislite o dodavanju nekih slučajnih studija koje demonstriraju uspeh vaših projekata i kako su vaše usluge pomogle klijentima.

Takođe, ne zaboravite optimizovati svoj sadržaj za ključne reči koje ste istražili u prethodnom koraku. Koristite ključne reči prirodno i ne pokušavajte da ih prenatrpate. Kada ste kreirali kvalitetan sadržaj, postavite ga na svoj sajt i razmislite o deljenju na društvenim mrežama i drugim kanalima kako biste privukli pažnju potencijalnih klijenata.

Postavljanje Google My Business profila

Google My Business (GMB) je ključni alat za lokalni SEO. To je besplatna usluga Google-a koja omogućava lokalnim preduzećima da se prikažu u Google pretragama i Google Mapsu.

Ako već niste, odmah postavite svoj

GMB profil. Ovde su neki ključni koraci za postavljanje profila:

 • Unesite tačne informacije o vašem preduzeću, uključujući ime, adresu, broj telefona i radno vreme.
 • Dodajte fotografije svog preduzeća, proizvoda ili usluga, kao i unutrašnjosti i eksterijera vaše lokacije.
 • Zatražite recenzije od svojih zadovoljnih klijenata kako biste poboljšali reputaciju svog preduzeća.
 • Pratite analitiku GMB profila kako biste videli koliko ljudi vas pronalazi putem Google pretrage i Google Mapsa.

Optimizujte svoj GMB profil koristeći ključne reči koje ste istražili i koje su relevantne za vašu nišu. Pobrinite se da vaš profil bude potpun i ažuriran kako biste privukli pažnju potencijalnih klijenata.

Izvođenje offsite SEO

Offsite SEO se odnosi na sve aktivnosti koje preduzimate van svog sajta kako biste poboljšali njegovu reputaciju i autoritet u očima Google-a.

Backlinkovi su najvažniji aspekt offsite SEO-a. Ako drugi relevantni i autoritativni sajtovi linkuju na vaš sajt, to Google-u govori da je vaš sajt vredan i da pruža kvalitetan sadržaj.

Koristite informacije koje ste prikupili prilikom analize konkurencije kako biste pronašli lako dostupne linkove. Na primer, možete pokušati osigurati linkove od lokalnih sajtova, organizacija ili direktorijuma koji se odnose na vašu nišu.

Takođe možete koristiti svoj sadržaj kao sredstvo za osiguravanje linkova. Ako imate vredan i koristan sadržaj, drugi sajtovi možda će želeti da ga podele s njihovom publikom i linkuju na njega.

Takođe, razmislite o korišćenju društvenih mreža i lokalnih listinga za promociju vašeg sajta. Deljenje vašeg sadržaja na društvenim mrežama može pomoći da ga vidi više ljudi i poveća vašu vidljivost.

Iznajmljivanje sajta (rentiranje sajta)

Kada ste postigli dobre pozicije u rezultatima pretrage i izgradili reputaciju vašeg sajta, vreme je za iznajmljivanje vašeg sajta.

Ključno je da imate jasno definisane pakete i cene koje možete ponuditi svojim zakupcima. Ovo će vam omogućiti da postavite očekivanja i da imate jasne uslove za saradnju.

Takođe, razmislite o tome kako ćete pružiti izveštaje o napretku i rezultatima zakupcima kako biste im pokazali vrednost koju pruža vaš sajt.

Zaključak

U ovom vodiču smo prešli ključne korake za rangiranje i iznajmljivanje sajta za lokalni SEO:

 1. Odabir niše i lokacije za vaš sajt
 2. Odabir imena domena
 3. Postavljanje na sistemu za upravljanje sadržajem (CMS)
 4. Analiza konkurencije
 5. Istraživanje ključnih reči
 6. Pisanje sadržaja
 7. Postavljanje Google My Business profila
 8. Izvođenje offsite SEO
 9. Iznajmljivanje sajta

Ako pratite ove korake i posvetite se kvalitetnom sadržaju, reputaciji i izgradnji autoriteta, možete postići uspeh u rangiranju i iznajmljivanju vašeg sajta. Srećno!

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button