Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

facebook-post-calendar-marketing-srbija

Šta je i čemu služi mesečni kalendar objava?

Da bi se efikasno komuniciralo putem društvenih mreža potrebno je uraditi kvalitetan plan komunikacija. U svakom momentu timu koji radi mora biti poznato šta se objavljuje, gde se objavljuje, ko objavljuje. Da se odgovori na ova pitanja ne bi gubili u brojnim mailovima i prepiskama, najjednostavnije je napraviti tzv. kalendar objava.

Kalendar objava je kalendar u koji se upisuje plan objava na društvenim mrežama, a može biti nedeljni ili mesečni. Iz iskustva bi radije preporučili korišćenje mesečnog plana, jer iako u startu zahteva više vremena za izradu, to se pokazuje kao dugoročna ušteda vremena. Umesto da svakog četvrtka razmišljate šta ćete objavljivati naredne nedelje, krajem meseca imate sve spremno za ceo naredni mesec, i ostaje samo da pratite šta se dešava.

Radi lakšeg organizovanja, možete odrediti dane u nedelji kada se šta objavljuje. Recimo, ponedeljkom objavljujete zanimljive ilustracije, utorkom recepte, sredom preporučujete aplikacije, četvrtkom delite stručne tekstove, petkom zabavne. Dobra je praksa navići ljude na tip sadržaja koji mogu da očekuju određenog dana. S druge strane, i vama je jednostavnije napraviti mesečni plan ako znate unapred da su vam potrebne 4 zanimljive ilustracije, 4 recepta, 4 stručna teksta i tako dalje.

Da li je neophodno objavljivati svakog dana? Ukoliko nemate kvalitetan sadržaj, bolje da se odlučite da ne objavite ništa, nego da objavite šta bilo, samo da bi bilo objavljeno.

Poželjno je da na kalendaru objava radi tim od najmanje dve kreativne osobe, zbog različitih ideja i pristupa. U stvarnom svetu, u agencijama nije retkost da jedna osoba radi za više klijenata i da ta ista osoba priprema kalendare za sve njih. U tom slučaju, idealno je da sarađuje sa nekim iz marketinškog odeljenja unutar firmi kako bi se potencijal iskoristio na pravi način. O tome da svako iz marketinške agencije mora biti do tančina upoznat sa time šta klijent radi smatram da nema potrebe ni isticati, jer bi to moralo biti pravilo bez izuzetaka. ?

Kada pravite kalendar objava, ravnajte se i po kalendaru očekivanih događaja tog meseca , naravno, onog što bi bilo od interesa za vašu ciljnu grupu. Da li će tog meseca biti fudbalski derbi, filmska premijera, koncert poznate svetske zvezde, otvaranje pozorišne sezone? Na društvenim mrežama (internetu uopšte) real-time reakcija, odnosno reakcija u realnom vremenu ima veliku težinu. Ishod utakmice ne možemo znati unapred, ali možemo biti pripremljeni za sva tri moguća rezultata (pobeda domaćina, pobeda gosta, nerešeno) kao i za prekinutu ili odloženu utakmicu. Međutim, u svakom slučaju je važno imati tim koji prati šta se na terenu zaista dešava, i koji će umeti iskoristiti situaciju na pravi način.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button