Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

sta-sve-podrazumeva-vodjenje-naloga-drustvenim-mrezama23

Šta podrazumeva vođenje naloga na društvenim mrežama?

Najčešće pitanje koje klijent izgovara nakon što mu kažete koja je cena vođenja naloga na društvenim mrežama (a pre nego što vam dozvoli da objasnite šta sve u nju ulazi) je: Šta to košta toliko, kada je Facebook besplatan?!

Odgovori na ova pitanja pomoći će da se iz pravog ugla sagleda šta sve obuhvata vođenje naloga/stranica na društvenim mrežama:

  • Da li će se koristiti već postojeće fotografije (klijent ih poseduje), ili je potrebno da ih obezbedi agencija?
  • Ko će obezbediti ilustracije, klijent ili agencija?
  • Ko pravi plan-kalendar objava (ko, kad, šta, gde objavljuje)?
  • Ko je zadužen za objavljivanje statusa? Ko odgovara na pitanja korisnika?
  • Ko nadgleda stranicu /profil?
  • Ko će biti zadužen za pripremu i objavu oglasa (tekst, fotografija)?

Za sve fotografije i ilustracije koje objavite na svojoj korporativnoj stranici/nalogu morate imati adekvatnu dozvolu autora. Dakle, suprotno uvreženom mišljenju, ne možete samo pretražiti Google i uzeti one koja vam odgovaraju, jer svaka fotografija i ilustracija ima svog autora kojem pripadaju određena prava na nju (osim ukoliko se nije istih odrekao).

Na svojim profilima slobodno i dalje objavljujte šta god želite, ali kada su firme u pitanju, ma koliko male ili velike bile, poštujte pravila i poštujte tuđ rad. Ni vama ne bi bilo pravo da neko koristi vaš proizvod/uslugu bez naknade, ukoliko mu to sami niste dozvolili, zar ne?

Da biste imali fotografije koje ćete objavljivati na svojoj Facebook stranici i drugim nalozima na društvenim mrežama potrebno je ili da angažujete fotografa koji će ih napraviti, ili da kupite neku sa tzv. stock prodavnica. Jedno od rešenja je i da pretražite sajtove sa besplatnim fotografijama i pronađete odgovarajuće. Naše iskustvo je da ćete često morati da koristite sve tri opcije. Vaš proizvod, firmu, ljude u njoj neko mora fotografisati – to ćete teško naći već u ponudi, bilo na plaćenim ili besplatnim bazama fotografija, zar ne? Ponuda u besplatnim bazama je dobra za neke uopštene stvari, ali videćete već i sami da se vrlo brzo sužava izbor odgovarajućih fotografija.

Ilustracijama na internetu se uglavnom ne zna niti poreklo niti autor, i zbog toga je dobro imati svoje, urađene tako da prate vizuelni identitet vaše firme (originalnost). Vi želite da one budu toliko dobre da ih ljudi sačuvaju na svojim računarima i dele dalje sa svojih profila, a s obzirom na to da će biti brendirane, da tako kažemo, uvek će se znati da je to objavila baš vaša firma/ stranica. Ukoliko se ne služite programima za ilustracije i crtanje, najbolje bi bilo da to prepustite onima koji znaju.

Da li ćete sami praviti kalendar objava tj. plan šta će se i gde objavljivati narednog meseca ili ćete to prepustiti agenciji (nama) još je jedna od stavki koja utiče na cenu vođenja naloga na mrežama. Ukoliko želite na ovome da uštedite, možete se dogovoriti sa nama tako da npr. prva dva meseca mi pravimo kalendar, nakon toga vi (kako biste dobili prave primere šta i kako raditi) – a da mi samo pregledamo vaše predloge i damo sugestije. Ušteda neće biti značajna, ali vam rad na stranici može pomoći da bolje razumete društvene mreže.

Da li ćete vi objavljivati prema utvrđenom planu (ili neko od vaših zaposlenih), ili će to činiti zaposleni u našoj agenciji? Hoće li vaši zaposleni proveravati i nadgledati mreže, ili će to biti zadatak naše kompanije? Prilikom donošenja ove odluke ne zaboravite da su i vaši zaposleni plaćeni za svoj rad, i da već imaju radne obaveze, te da im dodatne obaveze u vezi sa društvenim mrežama mogu predstavljati smetnju u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

Oglasi su plaćena promocija, i kao takvi zahtevaju još više rada nego obične objave na društvenim mrežama. Fizički ste ograničeni količinom prostora koju imate na raspolaganju za naslov i tekst oglasa, kao i veličinom fotografije ,sve ono što želite reći mora biti rečeno sažeto i jasno, a pri tom, mora zainteresovati ljude da kliknu na oglas. Kome ćete poveriti izradu oglasa? Hoćete li ih samostalno kreirati, ili ćete to prepustiti nama? Ko će plaćati oglase, vi direktno, ili ćete tu brigu prepustiti nama? Na sve to morate misliti unapred.

Takođe, ne zaboravite i da je na kraju svakog meseca potrebno uraditi izveštaje i (još važnije) analizirati podatke, te na osnovu toga dati komentare i predloge kako da se komunikacija na društvenim mrežama još više poboljša.

Iz ovog teksta je, nadamo se, jasno zašto vođenje naloga na društvenim mrežama nije samo piskaranje na Fejsbuku i Instagramu kačenje slika, već ozbiljan, zahtevan posao koji traži dosta pripreme i rada. Bilo da se odlučite da unajmite agenciju da taj posao obavlja umesto vas, ili ćete to raditi vi (neko od vaših zaposlenih), važno je da znate šta on sve podrazumeva, i da nije dovoljno pogledati šta se dešava i to je to.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button