Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

uputstvo-wordpress-korak-po-korak-wp-cms-marketing-srbija-min

Uputstvo WordPress CMS – korak po korak

U ovoj edukaciji pokazaćemo korak po korak kako da brzo i lako u WordPress-u upravljate stranicama (Pages) i postovima (Posts). Naučićete kako da dodate sliku u post/stranicu ili link u odredjenom delu teksta po želji.

Prvi korak je pristupiti CMS Wordrpess admin panelu, a to radimo na WP-admin linku sa podacima za login.

WP-login

login-wp-admin-min

Dashboard

Ovde možemo videti sa leve strane ima puno meni opcija, one koje ćemo sada proći u ovoj edukaciji su postovi (Posts) i stranice(Pages).

dashboard-wp

Kako je sada Wordrpess 5.0.3. + verzija aktuelna i po defaultu instalira Gutenberg kao novi Editor, a u kom se još uvek teže/lakše rukovodi većina napravili su posebnu opciju za vraćanje starog editora.

Kako staviti Classic Editor umesto Gutenberg Editora?

U levom meniju imamo Plugins tj dodaci, kliknemo na Plugins i u polje za pretragu ukucamo “Classic Editor”. Idemo zatim klikom na dugme “Install Now” i pratimo dalje instalaciju, kada se instalacija završi kliknemo dugme Activate – to je sve što trebate uraditi kako bi umesto Gutenberga imali Classic Editor.

Upravljanje Postom / blog post člancima

U meniju imamo u odeljku Posts sledeće pod-opcije:

  • All Posts
  • Add New
  • Categories
  • Tags

Svaka od ovih opcija se može koristiti odvojeno kao i u samom Postu. Videćete na slici ispod kada predjemo mišem preko naziva posta otvaraju se opcije od kojih su Izmena i Brza izmena one koje ćemo objasniti.

Brza izmena se odnosi na brzu promenu posta sa ograničenim mogućnostima (naziv, link, kategorija, tagovi).

Ovako izgleda brza izmena.

Izmena opširnije sa detaljima i potpunom kontrolom nad postom je prikazana ispod. Kao što vidite u postu/članku imamo sledeće:

  • Naslov posta
  • URL link posta
  • Tekst editor
  • Kategorije
  • Tagovi
  • Naslovnu sliku

Naslov posta – sam po sebi označava šta se u njemu radi, ovde menjate/dodajete naziv posta.

URL link posta – ovde se nalazi link koji se veže za post.

Tekst editor – delimo u dve opcije Visual ili Text gde je Visual ono što se vizuelno vidi na postu, a text je html kod tog posta.

Kategorije – njima se pripaja post, takoreći odredjuje se u kojoj kategoriji će se pojaviti sam post.

Tagovi – ključne reči ili fraze koje će opisati o čemu se radi u postu. Ranije je doavanje tagova imalo veću prednost i uticaja na SEO optimizaciju sajta ali danas to nije baš uticajno za SEO.

Kako dodati sliku u Post?

Sliku u postu ili stranici dodajemo u Text editoru na kartici Visual (jer u njoj vidimo izmene). Prvo odaberemo levim klikom mesto gde želimo da se slika prikaže. Zatim klikom na dugme “Add Media” dobijamo novi prozor.

U tom novom prozoru biramo da li ćemo sliku dodati iz već postojeće galerije sajta (gde se nalaze sve slike).

Ili ćemo dodati novu sliku sa našeg računara. Klik na “Upload Files” zatim možemo prevući sliku direktno ovde i ona će se automatski uploadovati ili je možemo dodati klikom na Select Files.

U ovom slučaju mi smo iskoristili sliku koja već postoji u sajtu i kao što vidite slika se prikazala ispod. Druga važna slika jeste Naslovna slika / Featured Image. To je slika koja se pojavljuje na naslovnoj stani posta.

Ista pravil važe i za Novog posta tj članka. Posts > Add New dodali smo naziv posta i neki tekst u opisu.

Dodavanje linka u samom tekstu tj odabranom delu reči radi se tako što prvo selektujemo tekst koji želimo da linkujemo, kliknemo u baru na i na ikonu link koja će otvoriti novo polje gde unosite URL linka gde želite da vodi kada posetioci sajta kliknu na tekst link.

Upravljanje stanicama / Pages

Vrši se tako što iz levog menija izaberemo Pages > Add New , skoro iste funkcije se koriste i kod stranice i kod čalanaka/postova.

Jedina razlika jeste što stranice nemaju Kategoriju već Roditelja (Parent). Opcija Parent se više koristi u Silo strukturama, o kojima ćemo pričati sledeći put.

Stranica  i Post su vrlo slični, takodje oboje imaju Naslovnu sliku koja se menja/dodaje po istom principu.

Zaključak: Stranice i postovi u WordPress platformi se vrlo slično ažuriraju.

Ukoliko i dalje imate nedoumica ili pitanja, pišite nam a mi ćemo odgovor na vaš problem objasniti ubrzo u nekom od sledećih postova.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button