Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

Raiffeisen_Bank-woocommerce-woo-plugin-wordpress

Kako povezati Raiffeisen + WOO Plugin ecc_WooCommerce sistem plaćanja na sajtu

Povezivanje online plaćanja WooCommerce i WordPress shop, radi se kroz nekoliko koraka. Pažljivo pratite sve korake u redosledu i uspećete da povežete ceo sistem u jednom danu. Povezivanje online plaćanja zahteva nekoliko koraka kako biste omogućili sigurne i efikasne transakcije za svoje kupce. Evo detaljnog vodiča o tome kako to postići:

Osnovni koraci za povezivanje online plaćanja

Šta je potrebno? Pre nego što započnete, trebali biste imati WordPress već instaliran i konfigurisan, kao i WooCommerce plugin već aktiviran. Podrazumevamo da imate svoj domen i hosting. Ovo neće funkcionisati sa free domenima i extenzijama kao ni free verzijama nalik domen.wordpress.com. Takođe kao pravno lice morate prethodno potpisati ugovor sa bankom i dobiti podatke za integraciju od njih kao i plugin dodatak za WooCommerce WordPress plugin od njih.

Odaberite provajdera plaćanja

Prvi korak je odabrati provajdera plaćanja koji će vam omogućiti da prihvatite online plaćanja. Najpopularniji provajderi uključuju PayPal, Stripe, Authorize.net i mnoge druge dok za Srbiju biramo banke koje rade u zemlji. Registrujte se kod izabranog provajdera i obezbedite neophodne informacije za integrisanje, kao što su API ključevi.

Ove API ključeve tačnije Merchant ID= X001X010X10X101 Terminal ID= XX0111XX dobićete od banke.

Instalirajte i konfigurišite WooCommerce Plugin + eCommerce Connect

U WordPress administracionom panelu idite na Plugins > Add New . Od banke ćete dobiti plugin koji ćete kao ZIP fajl uploadovati, taj plugin je eCommerceConnect. Takođe je potrebno da imate instaliran i WooCommerce plugin.

Aktivirajte plugin nakon instalacije.

Konfiguracija Payment Gateway-a

  1. Idite na “WooCommerce” > “Settings” (Postavke).
  2. Kliknite na karticu “Payments” (Plaćanja).
  3. Aktivirajte željeni Payment Gateway (npr. default: PayPal, Stripe, Direct bank transfer, Cash on delivery).
  4. Konfigurišite postavke provajdera koje ste dobili prilikom registracije (API ključevi, ID prodavnice, tajne ključeve, valute itd.).
  5. Omogućite opciju klikom na bar dugme “Enable this payment method” (Omogući ovu metodu plaćanja i kliknite Manage da podesite dalje podatke).
  6. Sačuvajte promene.

Nakon što ste instalirali oba plugina primetićete da je WooCommerce sve isto osim što u Payments delu ima dodatnu opciju pored default opcija.

Kada kliknete na Manage tu unosite podatke od banke, odnosno Merchant ID= X001X010X10X101 Terminal ID= XX0111XX, Currency je kod koji dodajemo za RSD (941), Delay ostavite defalut 1 ili 0, Payment gateway(url) takođe link dobijate od banke (primer https://secure.upc.ua/go/pay).

Kreiranje ključeva

Potrebno je da kreirate tri ključa: .crt, .pem i .pub. Kada ih kreirate trebate ih dodati u Plugin folder Keys. Ovo radite kroz cPanel odnosno hosting. Instalirate Win32OpenSSL (može se besplatno preuzeti na njihovom sajtu http://slproweb.com/products/Win32OpenSSL.html).

Pratite instalaciju i instalirajte na vaš PC računar (laptop, desktop). Ovaj korak morate raditi ka kompjuteru a mi ćemo objasniti dalje korake za one koji koriste Windows sistem, ukoliko imate iOS sistem ili koristite Apple laptop MAC book i slično kontaktrirajte nas.

Sada je potrebno da config.dat fajl (koji dobijate u instrukcijama od banke) je potrebno popuniti u skladu sa slikom u produžetku, s’tim što je potrebno da popunite svoje podatke za zemlju, region, grad, naziv firme., itd. nešto nalik:

[ req ]
prompt 			= no
distinguished_name	= req_distinguished_name

[ req_distinguished_name ]
#The country
CN=SRB

#Region
ST=BEOGRAD

#City
L=BEOGRAD

#Name of the organization
O=COMPANY.COM

#Branch name
OU=ECOMMERCE

# Name for the certificate (your name)
CN=COMPANY

#Email organizations
emailAddress=example@domainmail.com

Ovaj koda kao Notes otvorite i promenite podatke vašim, ono što je važno da sačuvate i posle dodate u bin folder OpenSSL-a ubaciti ovaj fajl config.dat. Tek onda možete da otvorite CMD i pokrenete kao Administrator.

Ovo možda deluje komplikovano ali zapravno nije, pratite korake. Kako da pronađemo CMD? U Windowsu idemo na Seach ikonu i ukucamo “cmd”, izaćiće nam kao na slici ispod.

Zatim samo promenite putanju (path=) do foldera gde ste instalirali OpenSSL, zatim dodajemo cd_i kopiramo

openssl genrsa -out %1.pem 1024 
openssl req -new -key %1.pem -x509 -days 365 -config config.dat -out %1.crt 
openssl x509 -in %1.crt -noout -pubkey > %1.pub

Obavezno je umesto oznake “%1″ uneti MID (Merchant ID) koji ste prethodno dobili od banke (npr. X001X010X10X101). Zatim ćete X001X010X10X101.pub i X001X010X10X101.pem postaviti kroz cPanel u plugin banke, u folder keys, a treći ključ X001X010X10X101.crt šaljete na email banke po instrukcijama.

Podešavanje funkcija za callback URL i pristup Trgovačkom portalu

Da biste pristupili Trgovačkom portalu https://ecommerce.raiffeisenbank.rs/rbrs/merchan*koji vam pošalje banka potrebno je instalirati browser sertifikat ecupc. Na vašem Trgovačkom portalu, opcija “Terminals” potrebno je registrovati URL adrese za povratne poruke. U sva tri polja koja se javljaju, SUCCESS_URL, FAILURE_URL i NOTIFY_URL, potrebno je navesti sledeći link https://vaš-domen.rs/wc-api/WC_ecc , “vaš-domen.rs” zameniti adresom vašeg sajta. U polje Email dodaćete vašu email adresu.

Kada ovo uradite vaš sistem plaćanja na sajtu postaje aktivan.

Testiranje plaćanja

Pre nego što omogućite stvarna plaćanja, obavezno izvršite testiranje kako biste se uverili da sve radi ispravno. Većina provajdera plaćanja nudi testne režime koji vam omogućavaju da simulirate transakcije bez stvarnog plaćanja.

Omogućite online plaćanja

Kada ste sigurni da sve funkcioniše kako treba, možete omogućiti online plaćanja za svoje kupce.

Praćenje transakcija

Nakon što ste omogućili online plaćanja, redovno pratite transakcije kako biste bili sigurni da nema problema ili prevara. WooCommerce pruža alate za praćenje i upravljanje transakcijama.

To su svi osnovni koraci za povezivanje online plaćanja u vašoj WooCommerce trgovini. Važno je da se pridržavate sigurnosnih smernica i pravila provajdera plaćanja kako biste osigurali da su transakcije sigurne i pouzdane za vaše kupce.

Zaključak: Integracija se sastoji iz nekoliko koraka, svi podaci su isključivo u svrhe primera, vaše podatke za povezivanje možete dobiti od Raiffaisen banke kao i detaljno uputstvo za povezivanje online plaćanja ali se brzo izvodi ukoliko pratite korake. Ukoliko se ne snađete ili niste u Raiffeisen banci već nekoj drugoj – zakažite sastanak sa nama i počnite da prodajete online.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button