Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

spam-protect-robot-laptop-recaptcha

Kako se rešiti Spam kontakt upita na sajtu? Uputstvo reCAPTCHA

Stižu ti SPAM upit na sajtu? Neko “regularno” popuni sve tačke upita na tvom sajtu u kontakt formi, ali su podaci užasno spamerski sadrže linkove i nisu uopšte tvoj potencijalni kupac, klijent? Ovo smo mi uspeli da rešimo dodavanjem reCAPTCHA zaštite na svim formama.

Kako reCAPTCHA štiti sajt?

reCaptcha je sigurnosni mehanizam koji pomaže u zaštiti vašeg sajta od automatskih zloupotreba i spam napada. To je usluga koju pruža Google i koja koristi napredne tehnike prepoznavanja slika i analize ponašanja kako bi razlikovala ljude od računara.

Kada aktivirate reCaptcha na svom sajtu, korisnici će morati da prođu kroz jednostavan test kako bi dokazali da su ljudi, a ne botovi. Ovaj test obično uključuje prepoznavanje i označavanje određenih elemenata na slici, rešavanje matematičkih problema ili jednostavno potvrdu polja “nisam robot”.

reCaptcha koristi različite tehnike kako bi se osigurala da su korisnici ljudi, a ne botovi. To uključuje analizu ponašanja posetioca, kao što su način na koji se kreću mišem ili dodiruju ekran, brzinu kojom rešavaju testove i mnoge druge parametre. Takođe koristi naprednu tehnologiju prepoznavanja slika kako bi identifikovala elemente na slici koje su ljudi bolje u stanju da prepoznaju od računara.

Implementacija reCaptcha opcije na vašem sajtu pomaže u sprečavanju zlonamernih aktivnosti kao što su automatsko slanje spam poruka putem kontakt formi, stvaranje lažnih korisničkih naloga, napadi Brute Force na prijavne obrasce (odnosno vaše kontakt forme) i druge vrste zloupotreba koje mogu naneti štetu vašem sajtu.

ReCaptcha štiti vaš sajt tako što odvaja ljude od računara, zaustavlja automatizovane botove i otežava zlonamerne radnje. To pomaže u očuvanju sigurnosti i kvaliteta vašeg sajta, kao i poboljšanju korisničkog iskustva za legitimne posetioce.

Kako instalirati reCAPTCHA na sajtu?

Posetite Google reCAPTCHA web stranicu (https://www.google.com/recaptcha) i prijavite se sa svojim Google nalogom (vaš gmail nalog). Nakon prijave, kliknite na “Admin Console” (Administratorska konzola) u gornjem desnom uglu.

Kliknite na “Create” (Kreiraj) da biste dodali novu veb lokaciju na kojoj želite da koristite reCAPTCHA. Unesite naziv sajta i odaberite odgovarajući tip reCAPTCHA-e (npr. reCAPTCHA v2). U narednom koraku, dobićete svoje reCAPTCHA ključeve za sajt. Kopirajte Site Key (Ključ sajta) i Secret Key (Tajni ključ).

Vratite se na postavke reCAPTCHA dodatka na vašem WordPress sajtu i unesite kopirane ključeve u odgovarajuća polja. Sačuvajte promene i reCAPTCHA će biti aktiviran na vašem WordPress sajtu.

Nakon aktivacije, reCAPTCHA će se obično prikazivati na formama za kontakt i druge relevantne delove vašeg sajta, zavisno od toga kako je konfigurisan dodatak i gde ste ga postavili.

Uputstvo za instalaciju

Ukoliko koristite na WordPress sajtu wpforms plugin za kontakt forme evo detaljnog uputstva. U opciji WPForms idemo u Settings > CAPTCHA i obeležimo reCAPTCHA opciju kao na slici.

recaptcha instalacija

Na zvaničnom sajtu si se prijavio i otvorio nalog.

recaptcha instalacija

Onda popuniš podatke, dodaš naziv domena bez https i drugih znakova kao što su :/*-. Potrebno je da odabereš Challenge (v2) pa od izbora koliko i kako želiš zaštiti forme.

recaptcha instalacija

recaptcha instalacija

Najvažnije je da kopiraš SITE KEY i SECRET KEY koje ćeš uneti u WPForms i tako aktivirati reCAPTCHA opciju na sajtu.

recaptcha instalacija

Kao što vidimo sada je opciaj AKTIVNA i vidimo reCAPTCHA znak desno u uglu.

Osim reCAPTCHA-e, postoje i drugi načini za zaštitu vašeg sajta od spam upita. Honeypot tehnika se sastoji od dodavanja skrivenih polja u obrasce na vašem sajtu. Botovi često popunjavaju sva polja u obrascima, uključujući i skrivena polja. Ako se skriveno polje popuni, to je jasan znak da je upit poslao bot, a ne pravi korisnik.

Uključite spam filtere na vašem serveru ili koristite dodatne alate ili dodatke za filtriranje spam poruka. Ovi alati mogu prepoznati karakteristike spam upita, kao što su sumnjive IP adrese ili ključne reči, i automatski ih blokirati.

Za neke vrste formi, poput registracije korisnika, možete zahtevati verifikaciju putem emaila. Korisnik će morati da klikne na verifikacioni link koji mu je poslat na email kako bi potvrdio svoju adresu pre nego što mu bude dozvoljen pristup.

imnotrobot

Najvažnije je da osigurate i održavate redovno vaš sajt, sprečite da neko hakuje ili zloupotrebi podatke vas i vaših korisnika. Ukoliko imte dodatnih pitanja ili vam treba pomoć – javite nam se.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button