Marketing Srbija – Sajtovi + SEO

napravi sam biznis sajt besplatno

Kako sam napraviti WordPress sajt ili webshop za biznis (uputstvo)

Danas ako nemaš sajt nemaš ni biznis. Ne postoji brend na svetu koji nema svoj sajt (makar mu se ceo biznis bazirao na Instagramu *čak i oni imaju sajt). Sada i ti možeš napraviti WordPress sajt za 30 minuta. Evo kratkog uputstva kako da počneš, instaliraš templejt, odnosno polu-gotov sajt za svoj biznis. Sve ovo možeš kroz Elemenotor ili neki drugi builder i koristeći neku temu kao primer. Prati uputstva u nastavku.

U današnjem digitalnom dobu, prisustvo na internetu postaje sve važnije za pojedince i kompanije. Izrada sopstvenog veb sajta može biti izuzetno korisna, a WordPress je platforma koja pruža fleksibilnost i jednostavnost u tom procesu. U ovom sastavu, istražićemo korake za izradu samostalnog WordPress sajta, kao i neke ključne savete za uspeh.

Prvi korak u izradi WordPress sajta je izbor domena i hosting provajdera. Domen predstavlja adresu vašeg sajta na internetu, dok hosting provajder obezbeđuje prostor na serverima gde će vaš sajt biti smešten. Kada birate domen, razmislite o imenu koje je lako pamtljivo i relevantno za sadržaj koji planirate da pružite. Kada je u pitanju hosting provajder, istražite različite opcije, obratite pažnju na pouzdanost, brzinu i podršku korisnicima kako biste odabrali najbolju opciju za vaše potrebe.

Nakon što ste odabrali domen i hosting, sledeći korak je instalacija WordPressa. Većina hosting provajdera nudi jednostavne alate ili automatizovane procese za instalaciju WordPressa kroz cPanel. Potrebno je pratiti uputstva i postaviti vezu sa bazom podataka koja će podržavati vaš sajt. Baza podataka će čuvati sve informacije o vašem sajtu, uključujući tekst, slike i konfiguracije.

Kada je WordPress uspešno instaliran, vreme je za izbor teme. Tema određuje vizuelni izgled i stil vašeg sajta. Postoji veliki broj besplatnih i plaćenih tema dostupnih na zvaničnom WordPress sajtu i drugim platformama. Pregledajte različite teme, fokusirajte se na one koje odgovaraju vašem sadržaju i ciljevima. Obratite pažnju na dizajn, navigaciju, prilagodljivost i podršku za dodatne funkcionalnosti. Mi koristimo u većini slučaja Elementor sa blanko temom jer jedino tako možemo 100% prilagoditi svaki pixel klijentu i njegovom biznisu.

Kada izaberete svoju temu, vreme je za prilagođavanje. Većina WordPress tema ima opcije prilagođavanja (Apperance > Customize), koje vam omogućavaju promenu boja, pozadine, fontova, postavljanje logotipa i dodavanje prilagođenih widgeta. Istražite opcije prilagođavanja teme i eksperimentišite kako biste stvorili unikatan izgled i osećaj za svoj sajt.

Kada se uloguješ u WP admin panel. Sa leve strane u meniju biraš opciju Apperance > Themes, zatim ideš na Add New i pojaviće ti se search bar ukucaš “Astra” i instaliraš.

Kada se Astra tema instalira i aktiviraš je. Možeš kliknuti na dugme “Get Started” kojim ćeš ući u dodatne opciej koje Astra tema pruža.

opciju Apperance  Themes

Ovde prati korake dalje.

Biraš Elementor builder ili neki drugi ako želiš. Pojaviće ti se puno polu-gotovih sajtova. Neki su free neki PRO ali svaki od njih vrlo lako možeš kasnije prilagoditi u Elementoru da služi tvom biznisu.

Mi ovde biramo “DNK sajt” jer želimo da instaliramo online prodavnicu odnosno webshop za prodaju odeće i obuće.

Ukoliko već imate logo možete ga odmah dodati ovde ili zameniti kasnije.

Ovde podešavate font, paletu boja. Sve ove stvari možete kasnije menjati. Klik na Continue nastavljate instalaciju ovog gotovog shopa.

Ovde samo popunite vaše podatke (ili preskočite), kliknete na dugme Submit & Build my Website. To znači da će na vašem domenu napraviti gotov online shop, funkcionalan sa svim urađenim stranicama, WOOW zar ne?

Čestitamo uspešno je instaliran gotov shop na vaš domen. Ostaje samo da ga pogledate!

Kao što vidite sajt je LIVE i izgleda isto kao DEMO, popunjene su sve stranice (ostaje da promenite i dodate dalje sami elemente koje želite).

Na bilo kojoj stranici možete klikom na Edit with Elementor dugme menjati (drag&drop) tu stranicu, ako se sećate malopre smo instalirali ceo pripremljen shop rađen upravo u Elementoru.

Evo kako to izgleda u praksi. Kliknuli smo na Edit sa Elementorom i sada nam je homepage otvorio u Elementoru možemo menjati sve i kliknuti na Update kako bi sačuvali izmene.

Ako se vratimo u WP admin panel videćemo da je sa shopom došao i plugin WooCommerce koji je poznatiji kao WOO i koriste ga milioni sajtova za eCommerce.

Nalaze se već instalirane stranice, korpa za kupovinu, strana na plaćanje itd… Vaše je samo da uradite odnosno dodate neke izmene kako bi to sve prilagodili vašem biznisu.

Sajt je spreman za dalji rad.

Kada je dizajn postavljen, vreme je za dodavanje sadržaja. Kreirajte osnovne stranice kao što su “O nama”, “Usluge” i “Kontakt” i unesite relevantne informacije. Takođe, možete dodati blog sekciju kako biste redovno objavljivali članke i privlačili posetioce na sajt. Vodite računa o kvalitetu sadržaja, koristite relevantne ključne reči za SEO optimizaciju i pokušajte da pružite vrednost posetiocima kroz informativne i zanimljive tekstove.

WordPress takođe pruža mogućnost instaliranja dodataka, poznatih kao pluginovi. Plugini daju različite funkcionalnosti vašem WP sajtu. Možete pronaći pluginove za optimizaciju SEO-a, sigurnost, kontakt forme, analitiku posetilaca, integraciju društvenih mreža i mnoge druge. Važno je odabrati pouzdane pluginove od proverenih izvora i redovno ažurirati instalirane dodatke.

Jednom kada ste izgradili svoj WordPress sajt, važno je redovno ga održavati. To podrazumeva ažuriranje WordPressa, tema i pluginova kako biste dobili najnovije funkcionalnosti i sigurnosna poboljšanja. Takođe, redovno pravite sigurnosne kopije podataka kako biste sprečili gubitak sadržaja u slučaju nepredviđenih događaja.

Izrada sopstvenog WordPress sajta može biti izazovna, ali uz posvećenost, istraživanje i kontinuirano učenje, možete postići izvanredne rezultate. Otkrijte svoju kreativnost, istražite nove mogućnosti i prilagodite svoj sajt potrebama vašeg biznisa.

Kada vam zatreba pomoć kontaktirajte nas.

Podeli sa prijateljima:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Call Now Button